Українська етнiчносвiдомiсна культура: Еволюцiйно-iсторична парадигма - Буряк, В. (Народознавчі зошити, 2010)
Iнтелектуально-свiдомiсна iнтеграцiя народiв
в єдиний iнформацiйно-культурний простiр вимагає вiд кожної нацiї особливої уваги до своїх духовних витокiв, бережного їх примноження
та поглиблення. Для української держави рiвень
iнформацiйно-культурного iнтелекту – один з
головних критерiїв її ефективного розвитку й
самоствердження. Формування iнтелектуальних
модуль-особистостей (генiїв), що визначатимуть майбутнє свiдомiсне обличчя нацiї – прiоритетний напрямок державної полiтики.