Захист прав інтелектуальної власності як умова інтеграції України до світової системи господарювання - Гавкалова, Н.Л. (Культура народов Причерноморья, 2007)
Рассмотрены объекты интеллектуальной собственности и исследованы существующие тенденции в области защиты прав интеллектуальной собствен- ности в Украине. Сделан вывод, что законодательная база в стране относи- тельно интеллектуальной собственности и ее защиты в целом соответствует требованиям европейского законодательства. Определены основные пробле- мы, препятствующие правовой защите интеллектуальной собственности на практике. Обусловлено, что правовая защита интеллектуальной собственности при имеющих место процессах интеграции – прерогатива руководителей всех уровней управления. Розглянуто об'єкти інтелектуальної власності та досліджено існуючі тен- денції стосовно захисту прав інтелектуальної власності в Україні. Доведено, що законодавча база в країні, яка стосується інтелектуальної власності та її захис- ту, в цілому відповідає вимогам європейського законодавства. Визначено ос- новні проблеми, які перешкоджають правовому захисту інтелектуальної влас- ності в практиці. З'ясовано, що правовий захист інтелектуальної власності при наявності процесів інтеграції – прерогатива керівників на всіх рівнях управління. Objects of the intellectual property are considered and existing tendencies are investigated in the field of protection of the rights of the intellectual property in Ukraine. The conclusion is made, that the legislative base in the country concerning the intellectual property and its protection as a whole corresponds to requirements of the European legislation. The basic problems interfering a legal protection of the intellectual property in practice are determined. It is caused, that a legal protection of the intellectual property at processes of integration having a place – a prerogative of heads of all levels of management.