О переменности профилей линий Hα и Hβ в спектрах звезды 55 Cyg - Магеррамов, Я.М. (Кинематика и физика небесных тел, 2013)
Исследуется переменность профилей линий Hα и Hβ в спектре 55 Cyg по наблюдениям 2010 г. в кассегреновском фокусе 2-м телескопа ШАО НАН Азербайджана. Спектральное разрешение составило примерно 15000. Обнаружено, что в некоторые дни эмиссионные и абсорбционные компоненты профиля Hα исчезают, а на одной из полученных спектрограмму линии Hα наблюдается инверсный Р-Cyg-профиль. Предполагается, что полученные наблюдательные факты нестационарности атмосферы звезды 55 Cyg частично могут быть связаны с несферичностью звездного ветра. Досліджується змінність профілів ліній Hα і Hβ у спектрі 55 Cyg за спостереженнями 2010 р. в кассегренівському фокусі 2-м телескопа ШАО НАН Азербайджану. Спектральне розділення склало приблизно 15000. Виявлено, що у деякі дні емісійні і абсорбційні компоненти профілю Hα зникають, а на одній із отриманих спектрограм для лінії Hα спостерігається інверсний Р-Cyg-профіль. Вважається, що отримані спостережні факти нестаціонарності атмосфери зірки 55 Cyg частково можуть бути пов'язаними з несферичністю зоряного вітру. Profile variations for the Ha and H (, lines in spectra of the 55 Cyg star are investigated using some observations in the Casserain focus of the 2-m telescope of the ShAO (Azerbaijan, NAS) which were obtained in 2010 with a spectral resolution of about 15000. It is found that emission and absorption components of the Ha profile are absent for some observational days and the inverse P Cyg profile is present for one observation. We suppose that the obtained observational facts of the 55 Cyg atmosphere nonstationarity can be partially connected with the stellar wind nonsphericality.