Масса абрикосовского вихря - Филь, В.Д.; Игнатова, Т.В.; Филь, Д.В.; Бурма, Н.Г.; Петришин, А.И.; Шицевалова, Н.Ю. (Фізико-технічний інститут низьких температур ім. Б.І. Вєркіна НАН України, 2007)
При возбуждении вихревой решетки в смешанной фазе монокристаллов YB6 упругой волной в динамическом отклике обнаружена отрицательная и квадратичная по частоте компонента, ассоциируемая нами с массой вихря. Величина эффекта находится в катастрофическом противоречии с существующими теоретическими оценками. При збудженні вихорової гратки у змішаній фазі монокристалів YB6 пружною хвилею у динамічному відгуку знайдено негативну та квадратичну по частоті компоненту, яка асоціюється нами з масою вихору. Величина ефекту знаходиться у катастрофічному протиріччі з існуючими теоретичними оцінками. Under the excitation of the vortex lattice in the mixed state of single crystals YB6, produced by an elastic wave in the dynamic response it was found out negative and square-law on frequency of a component which could be associated with the vortex mass. The value of effect is in the catastrophic contradiction with existing theoretical estimations.