До питання про визначення техніки - Гріффен, Л.О. (Питання історії науки і техніки, 2013)
Існує значна кількість визначень техніки, однак вони не достатньою мірою враховують суспільний характер останньої. А з цієї точки зору техніка представляється підсистемою соціальної системи, що у сукупності включає матеріальну та ідеальну складові. Существует множество определений техники, однако они не в достаточной степени учитывают общественный характер последней. А с этой точки зрения техника представляется подсистемой социальной системы, в совокупности включающей материальную и идеальную составляющие. There are many definitions of technology, but they do not sufficiently take into account the social character of the latter. And from this point of view, technology is a subsystem of the social system, in aggregate comprising the material and ideal components.