Позиції Бочковського О.-І. щодо державницьких концепцій науковців ХІХ-ХХ століття - Соколівська, З.; Шендеровський, В. (Питання історії науки і техніки, 2013)
У статті розглядаються питання розвитку українського руху, метою якого було досягнення політичного та соціально-економічного статусу, подібного до статусу передових європейських держав, в працях тогочасних вчених М. Драгоманова, О.-І. Бочковського, Т. Масарика, М. Сціборського та К. Левицького. В статье рассматриваются вопросы развития украинского движения, целью которого было достижение политического и социально-экономического статуса, подобного статусу передовых европейских стран, в работах ученых того времени: М. Драгоманова, О.-И. Бочковского,
Т. Масарика, М. Сциборского и К. Левицкого. The paper concerns the problems of Ukrainian movement development
whose purpose was the achievement of political and socio-economic status similar to that of the front-rank European states. Special attention is given to the papers by M. Drahomanov, O. Bochkovskyj, T. Masarik, M. Sciborski, and K. Levyckyj.