Підхід до визначення відділу – об'єкта впровадження програм якості трудового життя - Комаричина, В.В. (Культура народов Причерноморья, 2007)
Одним из основных факторов воспроизводительного процесса являются трудовые ресурсы. Эффективность их использования предопределяется многими условиями, среди которых ведущей есть качество трудовой жизни. Именно качество трудовой жизни является важной составляющей качества жизни человека в целом. В свою очередь, улучшение условий, в которых находится человек на предприятии, должно проводиться в рамках программ качества трудовой жизни персонала. Одним з основних чинників відтворювального процесу є трудові ресурси. Ефективність їх використання зумовлюється багатьма умовами, серед яких провідною є якість трудового життя. Саме якість трудового життя є важливою складовою якості життя людини в цілому. В свою чергу, покращення умов, в яких знаходиться людина на підприємстві, повинно проводитись в рамках про- грам якості трудового життя персоналу.