Створення модельної системи in vitro для вивчення взаємодії фітопатогенних молікутів з клітинами рослин - Коробкова, К.С.; Онищенко, А.М.; Панченко, Л.П.; Мамчур, О.Є.; Дмитрук, О.О.; Редько, В.І. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, 2009)
Створено модельну систему на основі інфікування калюсних тканин цукрового буряку мікоплазмами, а також вивчено зміни морфології клітин калюсів під впливом цих мікроорганізмів. Калюси цукрового буряку ЗК51, культивовані на середовищі Гамборга, заражали молікутом Acholeplasma laidlawii var. granulum шт. 118. Під впливом молікутної інфекції відбувалися зміни морфології клітин калюсу цукрового буряку: перетворення форми з округлої до надмірно витягнутої, підвищення інтенсивності утворення поліплоїдних форм клітин, розташування їх групами, а також повна деструкція. Дані електронної мікроскопії підтвердили наявність молікута у калюсах цукрових буряків: клітини ахолеплазм розташовувалися як у міжклітинниках, так і всередині недиференційованих клітин. Создана модельная система, основанная на инфицировании каллусных тканей сахарной свеклы микоплазмами, а также изучены изменения морфологии клеток каллусов под воздействием данных микроорганизмов. Каллусы сахарной свеклы ЗК51, культивированные на среде Гамборга, заражали молликутом Acholeplasma laidlawii var. granulum шт. 118. Под воздействием молликутной инфекции происходили изменения морфологии клеток каллуса сахарной свеклы: изменения формы от округлой до чрезмерно вытянутой, повышение интенсивности образования полиплоидных форм клеток, расположенных группами, а также полная их деструкция. Данные электронной микроскопии подтвердили наличие молликутов в каллусах сахарной свеклы: клетки ахолеплазм располагались как в межклетниках, так и наблюдались внутри недифференцированных клеток. The model system based on the sugar beet calluses infected by mycoplasms (mollicutes) was elaborated, and changes in the callus cells morphology under the effect of these microorganisms were also studied. The calluses of sugar beet 3K51 cultivated on the Gamborg medium were infected by phytopathogenic mollicute Acholaplasma laidlawii var.granulum str.118. Under the effect of mollicute infection one could observe changes in the cell morphology of sugar beet calluses: the plant cells were transformed from round to lengthened, the intensity of polyploids forming was increased, their grouping and their total destruction were observed. Data of electron microscopy confirm the presence of the mollicute in the sugar beet calluses: acholeplasma cells were localized between and within undifferentiated plant cells.