Історія вчення про Всесвіт у дослідженнях В. І. Вернадського (90-і рр. ХІХ ст. – 30-і рр. ХХ ст.) - Колтачихіна, О.Ю. (Питання історії науки і техніки, 2013)
Розглянуто праці В. І. Вернадського з питання еволюції уявлень про Всесвіт, зокрема проаналізовано роботи «Нариси з історії сучасного наукового світогляду», «Нариси з історії природознавства в Росії в XVIII ст.», «Кант і природознавство», «Наукова думка як планетне явище» та ін. Рассмотрены работы В. И. Вернадского по вопросу эволюции представлений о Вселенной, в частности проанализированы работы «Очерки по истории современного научного мировоззрения», «Очерки по истории естествознания в России в XVIII столетия», «Кант и естествознание», «Научная мысль как планетное явление» и др. Discussed works of V.I. Vernadsky on the evolution of ideas about the universe, in particular analyzed of "Essays on the history of modern scientific worldview", "Essays on the History of Science in Russia in the XVIII century", "Kant and the natural sciences", "Scientific thought as a planetary phenomenon", etc.