Липолитическая каталазная активность бактерий – деструкторов защитных покрытий - Коптева, Ж.П.; Занина, В.В.; Коптева, А.Е.; Айзенберг, В.Л.; Борисенко, А.В. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, 2009)
Изучены липолипитическая и каталазная активности бактерий — деструкторов защитных покрытий — при разных моделях роста: биоплёночной и плантктонной. Показано, что синтез экзоферментов в биоплёнке и планктоне отличается. В условиях биоплёночной формы роста усиливается удельная активность исследованных ферментов. Активность внеклеточных липазы и каталазы в биоплёнке в 1,1–1,5 и 1,2–2,1 раза выше, чем в планктоне соответственно. С увеличением продолжительности опыта до 14 суток липолитическая активность значительно уменьшается. Активность исследованных ферментов, продутируемых бактериями-деструкторами, может быть использована для оценки биостойкости изоляционных покрытий, как показать их биодеградации в техногенных средах. Вивчено ліполітичну і каталазну активності бактерій-деструкторів захисних покриттів за різними моделями росту: біоплівкової та планктонної. Показано, що синтез екзоферментів у біоплівці і планктоні відрізняються. За умовами біоплівкової форми росту підсилюється питома активність досліджених ферментів. Активність ліпази та каталази у біоплівці в 1,1–1,5 і 1,2–2,1 рази вища, ніж у планктоні відповідно. Зі збільшенням тривалості досліду до 14 діб ліполітична активність бактерій значно зменшується. Активність досліджених ферментів, що продукуються бактеріями-деструкторами, може бути використана для оцінки біостійкості ізоляційних покриттів як показник їх деградації у техногенних середовищах. Lipolytic and catalase activity of bacteria-destructors of protective coatings at different growth models: biofilm and plankton have been studied. It was shown that the synthesis of exoenzymes in the biofilm is different. Activity of extracellular lipase and catalase in the biofilm is 1.1-1.5 and 1.2-2.1 times higher, respectively, than in plankton. The experiment duration being increased to 14 days, the lipolytic activity considerably decreases. Activity of studied enzymes, produced by bacteria-destructors, can be used for estimating bioresistance of isolating coatings as the index of their biodegradation in technogenic media.