СНЧ-импульс в Карымшино, связанный с гамма-вспышкой 27.12.04 - Николаенко, А.П.; Щекотов, А.Ю. (Радіофізика та електроніка, 2011)
Приведены результаты анализа электромагнитного импульса, связанного с резким изменением высоты промежутка Земля - ионосфера, который был вызван интенсивной гамма-вспышкой в 21 ч 30 мин 26,5 с 27 декабря 2004 г. Показано, что параметры экспериментально наблюдаемого сверхнизкочастотного (СНЧ) импульса отвечают модельным ожиданиям: угол прихода радиоволны близок к направлению на эпицентр ионосферного возмущения, форма близка к расчетной, а амплитуда в несколько раз превышает уровень регулярного фонового сигнала шумановского резонанса. При этом вступление радиоимпульса на обсерватории Карымшино (52,827° с.ш. и 158,132° в.д.) на 0,16 с опережает момент регистрации на сверхдлинных волнах. Results are given of observations of electromagnetic
pulse associated with an abrupt change of the height of the Earthionosphere cavity that was caused by intense gamma ray burst of
December 27, 2004. We demonstrate that parameters of observed
extremely low frequency (ELF) radio pulse correspond to expectations: the source bearing is close to the direction toward the epicenter of ionosphere modification, the pulsed waveform is similar
to that computed, and its amplitude exceeds the level of regular
Schumann resonance background by a few times. Simultaneously,
the pulse onset at the Karymshino observatory (52,827° N,
158,132° E) is ~ 0.16 s in advance relative to the published time of
modification in the VLF records. Наведено результати аналізу електромагнітного імпульсу, що був зумовлений різкою зміною висоти проміжку
Земля–іоносфера, яка була викликана інтенсивним гамма-
сплеском в 21 год 30 хв 26,5 с 27 грудня 2004 р. Показано, що
параметри наднизькочастотного (ННЧ) імпульсу, який спостерігався експериментально, відповідають модельним очікуванням: кут приходу радіохвилі є близьким до напрямку на
епіцентр іоносферного збурення, форма імпульсу є близькою
до розрахунку, а амплітуда в декілька разів перевищує рівень
регулярного фонового сигналу шумановського резонансу. При
цьому вступ радіоімпульсу на обсерваторії Каримшино
(52,827° п.ш. та 158,132° c.д.) на 0,16 с випереджає момент
реєстрації на наддовгих хвилях.