Параметрический источник всплесков СНЧ-излучения - Николаенко, А.П. (Радіофізика та електроніка, 2011)
Рассмотрены изменения глобальной электрической цепи, связанные с приходом в дневное полушарие Земли гигантской вспышки гамма-излучения от SGR 1806-20. Показано, что возникающий при этом параметрический источник радиоизлучения зависит от строения глобальной электрической цепи. Рассмотрено, как в реалистической модели экспоненциального профиля сопротивления атмосферы формируется дискретный импульс радиоизлучения. Показано, что решающую роль играют высоты вблизи тропопаузы. Спектральная плотность излучения обратно пропорциональна частоте. Рассчитаны волновые формы параметрического радиоимпульса, связанного с приходом гамма-всплеска. Changes are addressed in the global electric circuit that
were caused by arrival of giant gamma burst from SGR 1806-20 to
the dayside of the globe. Properties of relevant parametric source
depend on the structure of the global electric circuit. We consider
formation of discrete radio pulse in the framework of realistic
exponential model profile of air resistance. We show that the air
slab around the tropopause plays the crucial role in pulse formation. Spectral density radiated is inversely proportional to the
frequency. Waveforms of parametric pulse caused by arrival of the
gamma burst have been computed. Розглянуто зміни глобального електричного ланцюга, які пов’язані з появою гігантського спалаху гамма-
випромінювання від SGR 1806-20 у денній півкулі Землі.
Показано, що параметричне джерело радіовипромінювання,
яке виникає при цьому, залежить від будови глобального
електричного ланцюга. Розглянуто формування дискретного
радіоімпульсу в реалістичній моделі експоненціального про-
філю опору атмосфери. Показано, що вирішальну роль відіграє область висот поблизу тропопаузи. Спектральна щільність
випромінювання обернено пропорційна частоті. Розраховано
хвильові форми параметричного радіоімпульсу, що пов’язаний з появою гамма-сплеску.