Проблеми практичної реалізації радіаційної технології регенерації бутилкаучукових відходів - Шлапацька, В.В.; Солодовнік, Л.В.; Сахно, В.І.; Томчай, С.П. (Вопросы атомной науки и техники, 2000)
Бутилрегенерат - сировина, отримана в результаті регенерації відходів гумової промисловості та відпрацьованих гумових виробів з бутилкаучука. Переробка відходів передбачає відновлення початкових властивостей бутилкаучуку під дією іонізуючого випромінювання. За рахунок цього, без застосування хімічних реагентів, забезпечується велика однорідність регенерату і його більш висока якість для подальшої переробки. Ця технологія є одним з економічно доцільних шляхів повернення в господарче використання відпрацьованих бутилкаучукових виробів у вигляді дешевої вторинної сировини. На відміну від термохімічних технологій регенерації, радіаційні дешевші і дозволяють практично повністю виключити забруднення навколишнього середовища.