Тензоэффект в двухслойных пленках Cu/Cr и Fe/Cr - Великодный, Д.В.; Проценко, C.И.; Проценко, И.Е. (Науковий фізико-технологічний центр МОН та НАН України, 2008)
Изучено явление тензочувствительности в двухслойных пленках Cu/Cr и Fe/Cr, структурнофазовое состояние которых соответствует ГЦК Cu + ОЦК Cr и твердый раствор (α-Fe, Cr) соответственно, в интервалах продольной деформации от 0 до 1% и от 0 до 2%. Получено, что в области упругой или квазиупругой деформации коэффициент продольной тензочувствительности (γl) имеет величину порядка единицы, в то время как при пластической деформации – порядка десяти единиц. Вивчено явище тензочутливості в двошарових плівках Cu/Cr і Fe/Cr, структурно-фазовий стан яких відповідає ГЦК Cu + ОЦК Cr і твердому розчину (α-Fe, Cr) відповідно, в інтервалах поздовжньої деформації від 0 до 1% та від 0 до 2%. Встановлено, що у області пружної або квазіпружної деформації коефіцієнт поздовжньої тензочутливості (γl) має величину порядку одиниці, тоді як при пластичній деформації – порядку десяти одиниць. Researches of the size effect in strain coefficient of resistivity of double-layer films Cu/Cr and Fe/Cr with structure-phase station FCC-Cu+BCC-Cr and solid solution (α-Fe, Cr) in range of longitudinal deformation 0 – 1% and 0 – 2%. In range of elastic and quas-ielastic deformation strain coefficient of resistivity γl ~ 1 while under plastic deformation γl ~ 10.