Іван Мазепа: до дискусії про розкриття проблеми «вірності» і «зради» українського гетьмана в російській офіційній традиції та історіографії - Чухліб, Т. (Україна в Центрально-Східній Європі, 2013)
Дана дискусія у сучасній історіографії започаткована статтею: Плохій С. В ім’я
милої Вітчизни: вірність та зрада Івана Мазепи // Соціум. Альманах соціальної історії /
Відп. ред. В. Смолій. — Вип. 6 — К., 2006. — С. 267–281; Див. також: Погосян Е. Иван
Мазепа в русской официальной культуре 1708–1725: Електронний ресурс
http://www.kiev-orthodox.org/ site/personalities/2146/; Курукин И. О гетмане Мазепе и не
только о нем: размышление над книгой (Таирова-Яковлева Т. Мазепа. — М., 2007) //
Единорог. Материалы по военной истории Восточной Европы. — Вып. 2. — М., 2011. — С. 537–545.