Нанокомпозитные покрытия на основе нитридов переходных металлов - Дробышевская, А.А.; Сердюк, Г.А.; Фурсова, Е.В.; Береснев, В.М. (Науковий фізико-технологічний центр МОН та НАН України, 2008)
Представлен краткий обзор основных наиболее перспективных и широко применяемых в различных отраслях науки и техники нанокомпозитных покрытий, полученных на основе нитридов переходных металлов. Проведен сравнительный анализ их физико-механических свойств в зависимости от соотношений компонентов покрытий, условий и методов нанесения. Представлено короткий огляд основних найбільш перспективних нанокомпозитних покриттів, отриманих на основі нітридів перехідних металів, що широко застосовуються в різних галузях науки і техніки. Проведено порівняльний аналіз їх фізико-механічних властивостей в залежності від співвідношень компонентів покриттів, умов і методів нанесення. The review of the most perspective nanocomposite coatings obtained on the basis of transition metals nitrides which widely applicable in different branches of science and engineering is presented. The comparative analysis of their physical and mechanical properties depending on components of coatings ratio, conditions and methods of deposition is carried out.