Модифицированный закон Пашена для зажигания разряда постоянного тока - Лисовский, В.А.; Коваль, В.А. (Науковий фізико-технологічний центр МОН та НАН України, 2008)
Экспериментально исследован пробой газа в однородном постоянном электрическом поле. Найдено, что с увеличением расстояния между электродами кривые зажигания Udc(pL) смещаются в область более высоких напряжений пробоя Udc и бМльших значений произведения давления газа на межэлектродное расстояние pL. При этом минимумы кривых зажигания лежат на одной прямой. На основании проведенных экспериментов показано, что обычный закон Пашена выполняется для коротких разрядных трубок, у которых отношение межэлектродного промежутка к радиусу трубки L/R ≤ 1. Для больших значений L/R нужно пользоваться модифицированным законом Udc = f (pL, L/R). Эксперименты выполнены в цилиндрической разрядной камере с L/R ≤ 9. Експериментально досліджено пробій газу в сталому електричному полі. Знайдено, що при збільшенні відстані між електродами криві запалювання Udc(pL) зсуваються в область більш високих напруг пробою Udc та більших значень добутку тиску газу на відстань між електродами pL. При цьому мінімуми кривих запалювання лежать на одній прямій. На базі виконаних експериментів показано, що звичайний закон Пашена виконується для коротких розрядних трубок, для яких відношення відстані між електродами до радіуса трубки L/R ≤ 1. Для більших значень L/R потрібно використовувати модифікований закон Udc = f (pL, L/R). Експерименти виконано в циліндричній розрядній камері з L/R ≤ 9. This paper is devoted to studying the breakdown of low-pressure DC glow discharge. A modified Paschen’s law for gas breakdown in uniform direct current electric fields is experimentally confirmed: the breakdown voltage is the function of the product of the interelectrode gap and the gas pressure, as well as the ratio of interelectrode gap to electrode diameter Udc = f (pL, L/R). It is shown that conventional Paschen’s law Udc = f (pL) is valid for tubes, in which a ratio of interelectrode gap to electrodes diameter less than one. The experiments were carried out in the cylindrical discharge tube with L/R ≤ 9.