Західні володіння Золотої Орди в 1380–1399 рр. (політичний аспект) - Черкас, Б. (Україна в Центрально-Східній Європі, 2013)
У статті розглядається політичне функціонування західних володінь Золотої Орди від часу відновлення її цілісності у 1380 р. до поразки центральних сил у битві на річці Ворсклі у 1399 р. Основну увагу приділено політичній історії Крила Мувала, що охоплювало землі на захід від Дону і Сіверського Дінця, оскільки саме в цій області місцеві еліти вперше продемонстрували сепаратистські настрої. Доведено, що причиною усобиць стало те, що хан не міг зруйнувати вже традиційний уклад життя західної аристократії, яка відстоювала власні інтереси й мало була пов’язана зі столицею. В статье рассматривается политическое функционирование западных владений Золотой Орды с момента возобновления ее целостности в 1380 г. до поражения центральных сил в битве на реке Ворксле в 1399 г. Основное внимание уделено политической истории Крыла Мувала, которое охватывало земли к западу от Дона и Северского Донца, поскольку в этой области впервые проявили себя сепаратистские настроения местной элиты. Аргументировано, что причиной междоусобиц стал традиционный уклад жизни западной аристократии, которая руководствовалась мест In the Article has been investigated political history of Western possession of the Golden Horde in the 1380–1399 years. The main attention is paid to the political history of the Wing of Muvala that included the lands west of the Don and the Sivers’ky Donets’.