Location of heavy elements by monochromatic X-ray beam - Shchagin, A.V.; Sanin, V.M.; Sotnikov, V.V.; Voronko, V.A.; Yegorov, A.M. (Вопросы атомной науки и техники, 2004)
The remote nondestructive detection of materials with heavy elements is an important task in number of applications, including needs for control of terrorist’s activity. In the report, we discuss a possibility to use monochromatic
X-ray beam in the X-ray locator. The locator should operate with a monochromatic polarized X-ray beam in the energy range up to about 130 keV to cover all atomic energies of heavy elements. The effect of Parametric X-ray Radiation (PXR) from relativistic electrons moving through a crystal is used in the X-ray generator of a monochromatic, polarized, tunable X-ray beam. Therefore, the locator is based on a linear electron accelerator with energy of
about several tens of MeV. The locator is intended for remote sensing of heavy elements for several minutes at a
tentative distance up to about ten(s) meters. Вилучене виявлення матеріалів, що не руйнує з важкими елементами - важлива задача в ряді застосувань,
включаючи необхідність контролю за діями терористів. У статті ми обговорюємо можливість використовувати
монохроматичний рентгенівський пучок у рентгенівському локаторі. Локатор повинний працювати з
монохроматичним поляризованим рентгенівським пучком в енергетичному діапазоні до 130 кеВ, щоб охопити всі рівні енергій атомних електронів важких елементів. Ефект параметричного рентгенівського випромінювання
(ПРВ) від релятивістських електронів, що рухаються через кристал, використовується в рентгенівському
генераторі монохроматичного, поляризованого, що перебудовується, рентгенівського пучка. Тому локатор
ґрунтується на лінійному електронному прискорювачі з енергією приблизно кілька десятків МеВ. Локатор
призначений для дистанційного зондування важких елементів на відстанях порядку десяти метрів з терміном
зондування кілька хвилин. Удаленное неразрушающее обнаружение материалов с тяжелыми элементами - важная задача в ряде применений, включая необходимость контроля за действиями террористов. В статье мы обсуждаем возможность использовать монохроматический рентгеновский пучок в рентгеновском локаторе. Локатор должен работать с монохроматическим поляризованным рентгеновским пучком в энергетическом диапазоне до 130 кэВ, чтобы охватить все
уровни энергий атомных электронов тяжелых элементов. Эффект параметрического рентгеновского излучения
(ПРИ) от релятивистских электронов, движущихся через кристалл, используется в рентгеновском генераторе монохроматического, поляризованного, перестраиваемого, рентгеновского пучка. Поэтому локатор основывается на
линейном электронном ускорителе с энергией приблизительно несколько десятков МэВ. Локатор предназначен
для дистанционного зондирования тяжелых элементов на расстояниях порядка десяти метров со временем зондирования несколько минут.