Электрохимический синтез наноструктурных оксидов хрома, молибдена, кобальта и их свойства - Иванова, Н.Д.; Болдырев, Е.И.; Стадник, О.А.; Деменко, Д.П.; Новиченко, В.Н. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Установлено, що оксиднi сполуки перехiдних металiв вiдтворюваного складу можна отримати в процесi електрохiмiчного вiдновлення (на катодi) або окиснення (на анодi) з водних розчинiв. В основу методу синтезу покладено принцип регулювання спiввiдношення швидкостей електрохiмiчних й хiмiчних реакцiй на межi електрод/електролiт. За допомогою комплексу фiзико-хiмiчних методiв аналiзу встановлено, що синтезованi таким чином сполуки є оксидно-гiдроксидними, мiстять у своєму складi кристалiзацiйну воду, мають розупорядковувану кристалiчну структуру. Розмiр частинок варiює у межах 3–18 нм. Цi сполуки характеризуються змiшаною провiднiстю – iонною й електронною – та високою каталiтичною активнiстю. It is shown that the oxide compounds of transition metals of a reproducible composition can be obtained during the electrochemical reduction (on the cathode) or oxidation (on the anode) from aqueous solutions. The method is based on the phenomenon of self-organization of a system at the electrode/electrolyte interface. With the help of a complex of physico-chemical methods, it has been found that the compounds synthesized on this way are oxide-hydroxide ones, contain crystallization water, and have disordered crystalline structure. The size of particles varies within the limits of 3–18 nm. These compounds are characterized by a mixed conductivity (ionic and electronic) and a high catalytic activity.