Перебіг процесів пероксидного окиснення ліпідів та роль аскорбінової кислоти у формуванні адаптаційного синдрому рослин за сумісної дії кадмію та нікелю - Гришко, В.М.; Демура, Т.А. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Дослiджено динамiку змiн процесу пероксидного окиснення лiпiдiв та вмiсту аскорбiнової кислоти як компонента системи антиоксидантного захисту рослин. Встановлено, що сумiсна дiя кадмiю та нiкелю iндукує окиснювальний стрес, який виявляється у збiльшеннi вмiсту як первинних, так i вторинних продуктiв пероксидного окиснення лiпiдiв у коренях та в асимiляцiйному апаратi кукурудзи до 4 разiв. У коренях вмiст аскорбiнової кислоти на початкових етапах сумiсного впливу металiв зростає на 20%, а з подовженням термiну впливу знижується внаслiдок iнтенсифiкацiї її використання для гальмування процесiв вiльнорадикального окиснення лiпiдiв. Проте в листках за дiї низьких концентрацiй кадмiю та нiкелю протягом 24 год їх сумiсного впливу вмiст аскорбiнової кислоти зростає на 20%, тодi як пiдвищений рiвень хоча б одного з металiв призводить до iнтенсивного використання вiтамiну С, на що також вказує зростання (у 2,3–2,5 раза) його окиснених форм, зокрема 2,3-дикетогулонової кислоти. The dynamics of the lipid peroxidation and the ascorbic acid content, as a component of the plants antioxidant defence system, is investigated. It is set that the cadmium and nickel joint action induced oxidative stress which shows up in increasing the contents of both primary and secondary lipid peroxidation products in maize roots and in the assimilatory vehicle by up to 4 times. In roots on the initial stages of the joint influence of metals, the ascorbic acid content is increased and, with enhance of the influence duration went down as a result of the intensification of its use for the braking of free-radical oxidization processes. However, the ascorbic acid content is increased by 20% in leaves under the action of cadmium and nickel low concentrations for 24 h. The enhanced level of one of the metals results in the intensive vitamin C utilizing, which is also indicated by increasing its oxidized forms (by 2.3–2.5 times), in particular that of 2,3-diketogulonic acid.