Мембранотропна дія вуглецевих нанотрубок - Ременяк, О.В.; Прилуцька, С.В.; Бичко, А.В.; Прилуцький, Ю.І.; Рибальченко, В.К. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
З використанням спектроскопiчних методiв (ВИД-IЧ та КРС) та методу нестацiонарних вольт-амперних характеристик дослiдженi процеси агрегацiї вуглецевих нанотрубок у водi та їх вплив на електричнi характеристики бiмолекулярних лiпiдних мембран. Встановлено, що стан агрегацiї вуглецевих нанотрубок залежить вiд їх концентрацiї у водi. Показано, що вуглецевi нанотрубки адсорбуються на поверхнi мембрани та iнiцiюють появу крайових дефектiв у структурi лiпiдного бiшару. The processes of aggregation of carbon nanotubes in water and their influence on the electric parameters of bimolecular lipid membranes are studied with the use of VIS-IR and Raman spectroscopy and the method of non-stationary volt-ampere characteristics. It is established that the aggregation state of carbon nanotubes depends on their concentration in water. It is shown that carbon nanotubes are adsorbed on the membrane surface and initiate the marginal defects in the lipid bilayer structure.