Сравнительная оценка способности энтеросорбентов различной природы связывать бактериальные эндотоксины - Сахно, Л.А.; Сарнацкая, В.В.; Масленный, В.Н.; Юшко, Л.А.; Корнеева, Л.Н.; Коротич, В.Г.; Николаев, В.Г. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Порiвняльна оцiнка кiнетичних параметрiв та iзотерм адсорбцiї бактерiальних ендотоксинiв (БЕТ) ентеросорбентами рiзної природи показала очевиднi переваги вуглецевих сорбентiв на основi волокнистих матерiалiв АУВМ-МН та АУТ-М, що здатнi поглинати в 5 i 3 рази бiльше БЕТ, нiж широко застосовуваний в Українi кремнiєвмiсний ентеросорбент ентеросгель. Ентеросорбенти на основi харчових волокон — мiкрокристалiчна целюлоза, росiйський препарат полiфепан та кремнiєвмiсний силiкс мають мiнiмальну здатнiсть поглинати БЕТ. Вивчено токсичнiсть БЕТ, який вводили мишам внутрiшньоочеревинно у комплексi з вуглецевими ентеросорбентами та ентеросгелем у кiлькостi, при застосуваннi якої з фiзiологiчним розчином фiксувалась 100% загибель тварин. При введеннi БЕТ у комплексi з ентеросгелем та АУТ-М смертнiсть становила 57 i 30% вiдповiдно, а при введеннi комплексу БЕТ — АУВМ-МН не загинула жодна тварина. Подiбний ефект досягався при введеннi комплексiв БЕТ з ентеросорбентами на фонi дактиномiцину Д — антибiотика, який у 150 разiв посилював токсичну дiю БЕТ. Comparative evaluation of kinetic parameters and isotherms of adsorption of bacterial endotoxins (BET) by enterosorbents of different nature has demonstrated obvious benefits of carbon sorbents on the base of fibrous materials trade-marks — ACFM-MU and ACF-M that are capable to adsorb BET in 5- and 3-fold higher quantities than silicon-containing enterosorbent Enterosgel widely distributed in Ukraine. Enterosorbents on the base of nutrient fibers — microcrystal cellulose and Russian preparation Polyphepane, as well as silicon-containing Silix, possess the minimal ability to adsorb BET. The toxicity of BET injected intraperitoneally at the dose that causes 100% lethality in mice if administered solely in physiologic solution has been studied upon its injection in complex with carbon enterosorbents and Enterosgel. After the administration of BET in complex with Enterosgel and ACF-M, the rate of lethality was 57% and 30%, respectively, while no animals died upon the administration of BET — ACFM-MU complex. Similar results were obtained if BET complexes with enterosorbents were injected at the background of actinomycin D — an antibiotic that promotes the toxic action of BET by 150 times.