Деякі особливості перебігу закону толерантності Шелфорда у рослинних організмів - Руденко, С.С.; Филипчук, Т.В.; Ємельянов, І.Г. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Показано, що кривi толерантностi материнських рослин арнiки гiрської (Arnica montana L.) до рiзних доз нефундаментальних екологiчних чинникiв пiдпорядковуються складним залежностям, якi описуються регресiйними рiвняннями, що мiстять полiноми 4–6-го степенiв. Кривi росту та розвитку дочiрнiх рослин в основному мають параболiчний симетричний характер. It is showed that the curves of firmness of maternal plants of Arnica montana L. to different doses of nonfundamental ecological factors show complicated dependences which are described by a regression equation containing the polynomials of power 4–6. The curves of growth and development of microclones have mainly a parabolic shape.