Історико-культурні заповідники Криму: пам’яткоохоронна діяльність та перспективи - Манаєв, О.Ю. (Праці Центру пам’яткознавства, 2010)
Проаналізований і узагальнений досвід пам’яткоохоронної діяльності історико-культурних заповідників Криму. Визначені основні такі основні напрями їх діяльності: облік пам’яток, здійснення охоронних археологічних досліджень,
ремонтно-реставраційних робіт щодо охоронюваних об’єктів на території цих
заповідників. Запропоновані заходи щодо поліпшення стану справ із охорони
історичної спадщини Криму. Проанализирован и обобщен опыт историко-культурных заповедников
Крыма в сфере охраны памятников. Определены такие основные
направления их деятельности: учет памятников, осуществление охранных
археологических раскопок, ремонтно-реставрационных работ на объектах
заповедника. Предложены меры по оптимизации состояния сферы охраны
культурного наследия в Крыму. Experience of historical and cultural reservations of Crimea in sphere of preservation
of monuments is studied and summerized. Carrying out by reservations
of rescue-archaeological researches, realization of repair-restoration works is
analyzed. Measures on improvement of their activity in sphere of protection of
monuments are offered.