Забудова міст Подільської губернії у другій половині ХІХ – на початку ХХ століття та питання щодо її збереження (на прикладі м. Хмельницького) - Єсюнін, С.М. (Праці Центру пам’яткознавства, 2010)
У статті прослідковується динаміка зростання й особливості розвитку архітектурно-планувальних схем
міст Подільської губернії у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Визначені чинники, які впливали на
вказані процеси, зокрема, розвиток і зміщення транспортних комунікацій, зміна адміністративного статусу міст тощо. В статье прослеживается динамика роста и особенности развития
архитектурно-планировочных схем городов Подольской губернии во
второй половине ХІХ – в начале ХХ ст. Определены факторы, которые
влияли на указанные процессы, в частности – развитие и смещение транспортных коммуникаций, смена административного статуса городов и тому подобное. In the article the dynamics of growth and feature of development of architectonically-
plan charts of cities of the Podil’ska province is traced in the second
half of 19 – at the beginning of 20 centuries. Factors which infl uenced on the
indicated processes are certain, in particular is development and displacement
of transport communications, changing of administrative status of cities and
others like that.