"Дикий Сад”, Гомер, Геродот, Троя, ахейці та кіммерійці (коментар одного археологічного відкриття в Україні) - Черняков, І.Т. (Праці Центру пам’яткознавства, 2010)
У статті вказується на значенні результатів сучасного дослідження пам’ятки
археології «Дикий Сад» на території Миколаївської області. Датована ХІІ ст.
до н.е., пам’ятка належить до білозерської культури, що співвідноситься з
кимерійською добою в історії України і відповідає згаданому в гомеровому
епосі «місту людей кимерійських». В статье акцентируется внимание на значении результатов современного
исследования памятника археологии «Дикий Сад» на территории Николаевской
области. Датированный ХІІ в. до н.э., памятник относится к белозерськой культуре, что соотносимо с киммерийским периодом в истории Украины и соответствует упомянутому в гомеровском эпосе «городу людей киммерийских». In the article attention on the value of results of modern research of monument of
archaeology is accented «Dykyy Sad» on territory of the Mykolayiv region. Dated
12 century B.C., a monument behaves to the bilozers’ka culture, that correlated with
a kimmerian period in history of Ukraine and corresponds the «city of kimmerian
people» mentioned in a homeric epos.