Пам’яткознавча діяльність духовних осіб Таврії в роботі наукових товариств - Каліновський, В.В. (Праці Центру пам’яткознавства, 2010)
У статті розглядається питання про участь кримського духовенства в роботі
краєзнавчих організацій Півдня України – Одеського товариства історії та старожитностей і Таврійської вченої архівної комісії. На основі аналізу друкованих видань і протоколів засідань указаних організацій висвітлена тематика історичних
праць священиків та основні аспекти їхньої діяльності. Зроблено оцінку внеску
духовенства Криму в розвиток регіональних історичних досліджень, зокрема, в
галузі вивчення християнських старожитностей. В статье рассматривается вопрос об участии крымского духовенства в
работе краеведческих организаций Юга Украины – Одесского общества
истории и древностей и Таврической ученой архивной комиссии. На основе
анализа печатных изданий и протоколов заседаний указанных организаций
освещена тематика исторических работ священников и основные аспекты
их деятельности. Сделана оценка вклада духовенства Крыма в развитие
региональных исторических исследований, в частности в области изучения
христианских древностей. The article discusses the involvement of clergy in the Crimean local history organizations
from the South of Ukraine – Odessa Society of History and Antiquities and
Taurical Scientifi c Archive Commission. Based on the analysis of printing editions
and protocols of this organizations covered topics of historical works of the priests
and the main aspects of their activities. Evaluated the contribution of the clergy of the
Crimea in the development of regional historical research, in particular in the study
of Christian antiquities.