З історії вивчення комплексу мусульманських пам’яток Старого Криму: експедиції Всесоюзної наукової асоціації сходознавства - Ломакін, Д.А. (Праці Центру пам’яткознавства, 2010)
У статті проаналізована роль Всесоюзної наукової асоціації сходознавства у
дослідженні мусульманських пам›яток історії й архітектури XIII–XV ст. у Старому Криму. Розглянута організація експедицій 1925 та 1926 років під керівництвом І М. Бороздіна. Висвітлені основні етапи наукових робіт на території
давнього Солхату й, частково, за його межами. Також у статті підбиті підсумки
дослідницьких робіт, здійснена спроба аналізу цих робіт для відновлення історії Кримського улусу Золотої Орди. Данная статья посвящена анализу роли Всесоюзной научной ассоциации
востоковедения в изучении комплекса памятников истории и культуры ХIII –
ХV веков в Старом Крыму. Рассмотрена организация экспедиций 1925 и 1926
годов под руководством И. Н. Бороздина, детально описан ход археологических
работ на территории древнего Солхата и, частично, за его пределами. Также в
статье подведены итоги экспедиционных работ, предпринята попытка анализа
значения этих работ для воссоздания истории Крымского улуса Золотой Орды. The present article is devoted to the analyses of the role of the All-Union Association
of the Oriental studies in studying a number of historical and cultural monuments of
the XIII – XVth centuries in Stary Krym. The organization of the expeditions of 1925
and 1926 with I.N.Borozdin at the head is examined, detailed archaeological excavations
on the territory of ancient Solkhat and partially beyond its limits are described.
The results of expeditions are also given in the article, the attempt of the analysis
of the importance of these excavations for the reconstructions of the history of the
Crimean Ulus of the Golden Horde is undertaken.