Особенности микроструктуры и некоторых свойств сплавов систем Мо-Ru и Мо-Os - Карлина, З.Г.; Ажажа, В.М. (Вопросы атомной науки и техники, 2002)
Изучены особенности микроструктуры и некоторых свойств сплавов систем Мо-Ru и Мо-Os в области твердого раствора α-Мо, σ- и β-фаз, полученных на основе высокочистых компонентов. Показано, что в системе сплавов Мо-Ru фаза состава Мо₅Ru₃ метастабильна и при распаде образует X-фазу с решеткой типа А15. В сплавах Мо-Os β-фаза выявляется в составе разделенной эвтектики. Методом рентгеновской дифрактометрии определенны тип и параметры решеток фаз в сплавах. Измерены величины Нµ и Тк. Вивчено особливості мікроструктури і деяких властивостей сплавів систем Мо-Ru і Мо-Os в області твердого розчину α-Мо, σ- і β-фаз, отриманих на основі високочистих компонентів. Показано, що в системі Мо-Ru фаза складу Мо₅Ru₃ метастабільна і при розпаді утворює X-фазу з гратками типу А15. У сплавах Мо-Os β-фаза виявлена у складі розділеної евтектики. Методом рентгенівської дифрактометрії визначено тип і параметри граток у сплавах. Виміряні величини Нµ і Тк . The features of microstructure and some properties of Mo-Ru and Mo-Os alloys are studied in the area of solid solution α-Мо, σ- and β-phases, obtained from high pure components. It is shown, that the phase Мо₅Ru₃ in system Mo-Ru is metastable and X-phase with lattice A15 is formed at its disintegration. β-phase are determined in alloys Mo-Os as a separated eutectic. The type and parameters of lattice of phases having place in alloys are determined by method of a x-ray diffractometry. The values of Нµ and Тk of alloys are measured.