Свойства гафниевых прутков, полученных методом ковки - Волокита, Г.И.; Резниченко, Э.А.; Чернуха, В.П.; Савченко, В.И. (Вопросы атомной науки и техники, 2002)
Изучены структура и механические свойства слитков и прутков из гафния марки ГФЭ-1, деформированных с разными степенями обжатия при температурах от комнатной до 980 °С, в исходном и отожженном состоянии. Определены средний размер зерна, твердость и микротвердость прутков в продольном и поперечном направлении, а также свойства при растяжении и коррозионная стойкость материала после разных условий температурно-деформационной обработки. Показано, что в случае ковки при высоких температурах с уменьшением диаметра прутков от 20 до 9,5 мм средний размер зерен практически не меняется. Большее влияние на структуру и свойства прутка оказывает температура деформации. При ее понижении до комнатной средний размер зерен уменьшается до 10…20 мкм, а прочность возрастает. Коррозионная стойкость прутков после испытаний в течение 1000 ч удовлетворительная. Вивчені структура і механічні властивості злитків і прутків з гафнію марки ГФЭ-1, деформованих з різними ступенями обтиснення при температурах від кімнатної до 980 °С, у вихідному і відпаленому стані. Визначені середній розмір зерна, твердість і мікротвердість прутків в подовжньому і поперечному напрямі, а також властивості при розтягненні і корозійна стійкість матеріалу після різних умов температурно-деформаційної обробки. Показано, що у разі кування при високих температурах із зменшенням діаметра прутків від 20 до 9,5 мм середній розмір зерен практично не міняється. Більший вплив на структуру і властивості прутка надає температура деформації. При її понижені до кімнатної середній розмір зерен меншає до 10…20 мкм, а міцність зростає. Корозійна стійкість прутків після випробувань протягом 1000 годин задовільна. Structure and mechanical properties of ingots and bars from GFE-1 hafnium, deformed with by different degrees of reduction at temperatures from room up to 980 °C in the initial and annealed conditions are studied. Mean grain size, hardness and microhardness of bars in longitudinal and transverse direction, and also property at stretching and corrosion resistance of a material after different conditions of temperature-deformation processing are determined.In a case of forging at heats the diameter of bars are reduce from 20 up to 9,5 mm, aggregate size of grain practically does not vary. The greater influencing on structure and properties of bar is influenced temperature of deformation. At its reduction up to room aggregate size of grain decreases up to 10 … 20 microns, and the strength increases. Corrosion resistance of bars after tests during 1000 hours is satisfactory.