Дослідження спектру оптичного поглинання та ширини забороненої зони високоорієнтованих тонких плівок дигідродибензотетраазаанулену - Удовицький, В.Г. (Науковий фізико-технологічний центр МОН та НАН України, 2009)
В УФ-видимому діапазоні довжини хвиль досліджено оптичні спектри поглинання високоорієнтованих тонких плівок органічного напівпровідника дигідродибензотетраазаанулену. Плівки для досліджень отримувались методом термічної сублімації та конденсації в вакуумі на скляні підкладки з кварцу. Спектри записувались спочатку для плівок, що знаходились в чистому повітрі, а потім для цих же плівок після дії на них повітря з незначною домішкою (~1 мг/м3) хлору. Для обох цих випадків визначалась оптична ширина забороненої зони Eg. Знайдено, що дія хлору призводить до зменшення Eg, а потім, після витримки плівок в чистому повітрі, величина Eg плівок знову повертається до свого початкового значення. В УФ-видимом диапазоне длин волн исследовано оптические спектры поглощения высокоориентированных тонких пленок органического полупроводника дигидродибензотетраазааннулена. Пленки для исследований получали методом термической сублимации и конденсации в вакууме на стеклянные подложки из кварца. Спектры записывались вначале для пленок, которые нахолились в чистом воздухе, а затем для этих же пленок после воздействия на них воздуха с незначительной примесью (~1 мг/м3) хлора. Для обоих случаев определялась ширина запрещенной зоны Eg. Установлено, что влияние хлора приводит к уменьшению Eg, а затем, после выдержки пленок в чистом воздухе, величина Eg пленок снова возвращается к своему первоначальному значению. The optical absorption spectra in UV-VIS region of highly ordered organic semiconductor thin films of dihydrodibenzotetraazaannulene (TAA) have been investigated. The films used in this research were thermally evaporated in vacuum on to quartz glass substrates at room temperatures. The absorption spectra initially recorded in the presence of clean atmospheric air, and then also after exposition of this films to small concentration of chlorine (~1 mg/m3) in air. The optical band gap energies Eg of TAA thin films has been determined for these both cases. It has been established that influence of chlorine resulted in reduction of Eg, however after removal of chlorine from films in pure air this parameter again came back to its initially value.