О димере гелия - Павлов, А.М. (Науковий фізико-технологічний центр МОН та НАН України, 2009)
Статья посвящена расчету энергии связи и равновесного расстояния димера гелия. С использованием идеи резонансного взаимодействия, показано, что энергия связи должна быть больше, чем указано в литературных источниках. Равновесное расстояние совпадает с данными эксперимента, а равновесная энергия более чем на порядок больше. Стаття присвячена розрахунку енергії зв’язку й рівноважної відстані дімеру гелію. З використанням ідеї резонансної взаємодії, показано, що енергія зв’язку повинна бути більшою ніж зазначено в літературних джерелах. Рівноважна відстань збігається з даними експерименту, а рівноважна енергія більш ніж на порядок вища. Article is devoted to account of energy of communication and equilibrium distance the dimer heliium. With use of idea of resonant interaction, is shown, that the energy of communication should be more, than is specified in the references. Equilibrium distance coincides also by data of experiment, and the equilibrium energy more than on the order is higher.