Релаксационные перестройки моноатомных слоев на поверхности - Долгов, А.С.; Стеценко, Н.В. (Науковий фізико-технологічний центр МОН та НАН України, 2009)
Теоретически рассматривается кинетика атомов в монослое на поверхности. В рамках модели, допускающей произвольные масштабы взаимодействия мигрирующих атомов с подложкой и между собой, найдены соотношения, полностью определяющие структуру микрораспределений на поверхности и ее эволюции при изменении температуры в условиях внешних воздействий. Выяснены свойства монослоя как колебательной структуры. Указываются возможности применения информации о динамике атомов в кластерных образованиях для целей диагностики поверхности и управления микроструктурой поверхностных распределений. Обсуждаются качественно обособленные различные варианты условий взаимодействия изменения микрораспределений во времени. Теоретично розглядається кінетика атомів у моношарі на поверхні. У рамках моделі, яка припускає довільні масштаби взаємодії мігріруючих атомів із подложкою та поміж собою, знайдено співвідношення, які повністю визначають структуру мікророзподілів на поверхні та її еволюції під час зміни температури та в умовах зовнішньої дії. З’ясовані властивості моношару як коливальної структури та вказуються можливості використання інформації про динаміку атомів у кластерних формуваннях з ціллю діагностики поверхні та управління мікроструктурою поверхневих розподілів. Розглядаються також якісно відокремлені різні варіанти умов взаємодії та зміни мікророзподілів у часі. Atoms’ surface kinetics in the monolayer is considered theoretically. In the model framework which allows existing free scales of migrate atoms’ interactions and their interaction with substrate the relations defining microdistributions’ structure on the surface and its evolution during temperature variation in conditions of outward influences are found. Monolayer characteristics as oscillating structure have been cleared. Application possibilities of atoms’ dynamics information in cluster formations for surface diagnostic and microstructure managing of the surface distributions are shown. Qualitatively isolated different interactions’ conditions variants of microdistributions’ variations during the time are discussed.