Про поширення поздовжніх та поперечних хвиль з паренхіми легень у поверхневі тканини грудної клітки - Олійник, В.Н. (Акустичний вісник, 2010)
Розглянуто особливості поширення хвиль різних типів через межу розподілу двох пружних півпросторів, які моделюють паренхіму легень і м'які поверхневі тканини грудної клітки. При цьому вважалось, що хвиля падає з паренхіми. Показано, що параметри проходження хвиль суттєво залежать від співвідношення швидкостей поперечних хвиль в обох середовищах і типу граничних умов. Втім, незважаючи на досить складний характер перерозподілу акустичної енергії, який спостерігається при цьому, для більшості практичних ситуацій залишаються вірними результати, одержані за елементарною моделлю при нехтуванні поперечними складовими напружень. Рассмотрены особенности распространения волн разных типов через границу раздела двух упругих полупространств, моделирующих паренхиму легких и поверхностные мягкие ткани грудной клетки. Показано, что параметры прохождения волн существенно зависят от соотношения скоростей поперечных волн в обеих средах и типа граничных условий. Тем не менее, несмотря на довольно сложный характер перераспределения акустической энергии, наблюдаемый при этом, для большинства практических ситуаций остаются верными результаты, полученные по элементарной модели в пренебрежении поперечными составляющими напряжений. The paper deals with considering of features of different types of waves propagating through the interface of two halfspaces modeling the lung parenchyma and surface soft tissues of the thorax. The parameters of wave transmission has been shown to be essentially dependent from the ratio of transversal velocities for both media and type of the boundary conditions. Nevertheless, in spite of rather complex character of the observed acoustic energy interchange, the results obtained on the base of elementary theory with neglecting of transversal stress components remain valid for the most of practical situations.