Статистичний аналіз шумів колінних суглобів - Берегун, В.С.; Горовецька, Т.А.; Красильніков, О.І. (Акустичний вісник, 2011)
З використанням кумулянтного аналізу й ортогональних подань щільності ймовірності проведено статистичний аналіз шумів колінних суглобів. Виявлено інформативність старших кумулянтних коефіцієнтів і щільності ймовірності миттєвих значень шуму (фоноартрограм) і рівнів звукового тиску для встановлення діагностичних ознак норми й патологій - фіброзного й деформуючого артрозу. Аналіз проведено як для всієї тривалості записів шумів, так і по характерних секторах. С использованием кумулянтного анализа и ортогональных представлений плотности вероятности проведен статистический анализ шумов коленных суставов. Выявлена информативность старших кумулянтных коэффициентов и плотности вероятности мгновенных значений шума (фоноартрограм) и уровней звукового давления для установления диагностических признаков нормы и патологий - фиброзного и деформирующего артроза. Анализ проведен как для всей длительности записей шумов, так и по характерным секторам. The paper deals with statistical analyzing of noise of knee joints using the cumulant analysis and orthogonal representations for probability density. For setting of the diagnostic signs for normal state and pathologies (fibrous or deforming arthrosis), the informativeness has been discovered for highest cumulant coefficients and probability density of the instant noise values (phonoarthogramms) and sound pressure levels. The analysis has been performed for both the overall length of noise records, and characteristic sectors.