Пам'ять людини й мислення — образне й символьне (концептуальне модельне відтворення) - Рабинович, З.Л.; Бєлов, Ю.А. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Розглядаються основнi принципи структурної органiзацiї пам’ятi в мозку людини й процесiв мислення в нiй, орiєнтованих на розпiзнавання образiв i вирiшення проблем. Викладений матерiал має подвiйне значення — прикладне та пiзнавальне. Перше — вельми важливе для ефективного застосування в пiдвищеннi iнтелектуальностi високопродуктивних ЕОМ з використанням бiонiчного пiдходу. Друге — вiдкриває подальшi перспективи для глибшого пiзнання структури мозку та процесiв обробки iнформацiї в ньому з принципово кiбернетичних позицiй i цiлеспрямованих наукових дослiджень у цьому напрямi. Basic principles of the structural organization of the memory in the human brain and thinking processes in it oriented to the recognition and the decision of problems are examined. The applied aspect of our work is essential for the increase of intellectuality of high-performance computers using the bionic approach. The cognitive aspect opens further prospects for the comprehension of the brain structure and the processes of treatment of information.