Modulated structures in materials under irradiation - Babich, A.V.; Kitcenko, L.N.; Klepikov, V.F. (Вопросы атомной науки и техники, 2014)
The models describing phase transitions in systems with a few control parameters are considered. Such models are necessary for studying phase transitions in materials under irradiation. Describing of the phase transitions in the systems with a few control parameters demands taking into account higher gradients and nonlinearities of order parameters. One of the features of such systems is a possibility of modulated phases existence. By analogy with the theory of the phase transitions near tricritical Lifshits points the generalization of existed models was proposed. The role of mixed terms in the thermodynamic potential which are necessary for modulated structures stability is explained. Рассмотрены модели фазовых переходов в системах с несколькими управляющими параметрами. Модели такого типа необходимы для описания фазовых переходов в материалах под воздействием облучения. Описание фазовых переходов в системах с несколькими управляющими параметрами требует учета высших градиентов и нелинейностей параметров порядка. Одной из особенностей таких систем является возможность существования фаз с несоизмеримыми структурами параметров порядка. По аналогии с теорией фазовых переходов вблизи трикритических точек Лифшица предложено обобщение ранее существовавших моделей. Обоснована роль смешанных слагаемых в термодинамическом потенциале, необходимых для устойчивости модулированных структур параметров порядка. Розглянуто моделі фазових перетворень у системах з декількома управляючими параметрами. Моделі такого типу є необхідними для опису фазових переходів у матеріалах під впливом опромінення. Опис фазових переходів у системах з декількома управляючими параметрами потребує обліку вищих нелінійностей і градієнтів параметрів порядку. Однією із особливостей таких систем є можливість існування фаз з модульованими станами параметрів порядку. По аналогії з теорією фазових перетворень поблизу трикритичних точок Ліфшиця запропоновано узагальнення раніш існуючих моделей. Обґрунтовано роль змішаних доданків у термодинамічному потенціалі, які є необхідними для існування модульованих структур параметрів порядку.