До питання про грабіжницьку археологію - Рудика, Н.М. (Праці Центру пам’яткознавства, 2010)
Діяльність приватних колекціонерів в останні роки
набула значного розвитку. Однак, норми щодо колекціонування і скарбів, на жаль, не знайшли відображення в Законі
України «Про охорону археологічної спадщини» від 2004 р.
Шкоду археологічним пам’яткам завдають також незаконні
археологічні розкопки. Цей вид порушень, який набув зараз в Україні значного поширення, дуже важко зафіксувати,
оскільки такі дії практично не залишають після себе слідів.
У статті подаються пропозиції вирішення цих проблем. Деятельность частных коллекционеров в последние годы активизировалась. А вопросы
коллекционирования и кладов, к сожалению, не нашли своего отражения в Законе Украины «Об охране археологического наследия» от 2004 года. Археологическим памятникам очень сильно вредят незаконные археологические раскопки. Этот вид нарушений, который
в наши дни очень сильно распространен в Украине, тяжело зафиксировать, поскольку подобные действия практически не оставляют после себя следов. В статье даются предложение решения этих проблем. Last years saw the private collectors to activate efforts in enlarging their collections. Unfortunately
this activity is not regulated by any law, neither by that one issued in 2004 «About the
protection of the archaeological heritage». Therewith illegal penetrations into numerous archaeological
monuments make this problem ingravescent. Here are proposed some solutions.