Історія Бершадського Свято-Преображенського чоловічого монастиря (ХVІІІ–ХІХ ст.) - Сенченко, Н.М. (Праці Центру пам’яткознавства, 2010)
Дослідження присвячене історії започаткування
й основним етапам становлення Бершадського Свято-Преображенського чоловічого монастиря ХVІІІ–ХІХ ст.,
проблемам формування його архітектурного комплексу.
Висвітлюється роль обителі у соціально-політичному житті
суспільства. Исследование посвящено истории основания и основным этапам становления
Бершадского Свято-Преображенского мужского монастыря ХVІІІ–ХІХ ст., проблемам
формирования его архитектурного комплекса. Раскрывается роль обители в социально-политической жизни общества. The research is devoted to the history of creation and basic making stages of Bershad’
Svyato-Preobrazhensky friary in ХVIII–XIX century, the problems of forming its architectural
complex. It also deals with the questions of the role of the monastery in the society
socio-political life.