Мегалітичний феномен світу: чи існує в Україні? - Сиряміна, Н.М. (Праці Центру пам’яткознавства, 2010)
Презентується нова концепція мегалітичного будівництва, яка відповідає його інтелектуальній наповненості у структурній єдності Всесвіту. На прикладі багаторічних досліджень будівельно-мистецьких елементів мегалітичного комплексу на Дністровському
Водосховищі, стає очевидним, що «мегалітичного феномену» не існує. Мегалітичне будівництво – його структурні правильні геометричні форми – є основним свідченням існування високо розвинутих цивілізацій, за відсутності іншого археологічного матеріалу.
А отже, зв’язок поколінь через тисячоліття відбувся і має тривати надалі. Представлена новая концепция мегалитического строительства, которая отвечает его
интеллектуальному наполнению в структурном единстве Вселенной. На примере многолетних исследований автором строительно-художественных элементов Мегалитического Комплекса на Днестровском водохранилище, становится очевидным, что «мегалитического феномена» не существует. Мегалитическое строительство – его структурные геометрические формы – является основным свидетельством существования высоко развитых цивилизаций, при недостатке другого археологического материала. А следовательно, связь поколений через тысячелетия состоялась, и должна продолжиться. Is presented a new concept, corresponding to intellectual contents in structured unity of Universe.
On the base example of the annual researches of the constructions and Art of the Megalithic
Complex at the Dnister Reservoir, obviously, that «megalithic phenomenon» is not exists. The
structural geometric forms of the megalithic construction are basic certifi cate of the existence of
the developed civilizations, when lack of another archaeological materials.