Исследование сгонно-нагонных движений с учетом водообмена через Керченский пролив, вызываемых прохождением циклонов в Азовском море - Иванов, В.А.; Фомин, В.В.; Черкесов, Л.В.; Шульга, Т.Я. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
З використанням тривимiрної нелiнiйної сигма-координатної моделi проведено вивчення впливу з урахуванням водообмiну через Керченську протоку на згiнно-нагiннi явища i течiї в Азовському морi пiд час циклонiв. Виконано порiвняння результатiв численних експериментiв для циклонiв, що перемiщаються по рiзних траєкторiях та з рiзними радiусами основ. Дослiджено характер збуджень, якi вносять циклони при перемiщеннi. The investigation of the influence of water exchange through the Kerch strait on the surge phenomena and currents in the Sea of Azov in the presence of cyclones is carried out, by using a three-dimensional nonlinear sigma-coordinate model. The comparison of the results of numerical experiments for cyclones moving along different trajectories and with the different base radii is performed. The character of the disturbances caused by a moving cyclone is studied.