О пластичности металлов и сплавов - Колосов, И.Е.; Паршин, А.М.; Петкова, А.П. (Вопросы атомной науки и техники, 2002)
Показано, что работа материала в процессе эксплуатации столь сложна и многофакторна, что даже факторы, которые в конкретных условиях могут быть определяющими (например, при длительных температурно-временных нагрузках - длительная прочность, длительная пластичность и ползучесть, при циклических - предел выносливости и др.) все-таки не характеризуют еще полностью прочность материала. Он не прочен, несмотря на высокие значения sв, sg, stt, sts/t, s-1 и т. д., если не обладает некоторой, хотя бы минимальной (в пределах 2 % равномерного относительного удлинения) пластичностью (d). Таким образом, материал работоспособен, пока процессы упрочнения преобладают над процессами разупрочнения, т. е. пока существует некоторый, хотя бы минимальный, запас равномерного относительного удлинения .Показано, що робота матеріалу у процесі експлуатації така складна та багатофакторна, що навіть фактори, які в конкретних умовах можуть бути визначальними (наприклад, при тривалих температурно-часових навантаженнях тривала міцність, тривала пластичність та повзучість, при циклічних границя витривалості та інші) усе ж таки не характеризують ще повною мірою міцність матеріалу. Він не є міцним, не дивлячись на високі значення sв, sg, stt, sts/t, s-1 і т.і., якщо не володіє деякою, хоч би мінімальною (у межах 2% рівномірного подовження) пластичністю (d). Таким чином, матеріал працездатен, поки процеси зміцнення переважають над процесами знеміцнення, тобто поки існує хоча б мінімальний запас рівномірного відносного подовження. It is shown that materials work during service life is so complicated and multifactor that factors been determining (at prolonged temperature-time loads-long-term strength, long-term ductility and creep, at cyclic load-fatigue limit and others) don't characterize completely the material strength. Material is not strength besides the high value of sв, sg, stt, sts/t, s-1 if materials doesn't posses some (in limits of 2% of uniform elongation) ductility (d). So, the material is serviceable when strengthening predominates over the loss of strength that is for a while there is some, even minimal uniform elongation.