Влияние оксидных добавок на спектрально-оптические свойства моноалюмината гадолиния - Габелков, С.В.; Шевякова, Э.П.; Березняк, Е.П. (Вопросы атомной науки и техники, 2002)
Методами ИК спектроскопии и кристаллооптики исследованы особенности структурно-фазового преобразования керамики на основе моноалюмината гадолиния (GdAlO₃) под воздействием внесенных в них оксидных добавок (MgO, SiO₂, TiO₂, ZrO₂, Sc₂O₃, Y₂O₃ и Nb₂O₅). Установлено, что при низких концентрациях примеси (0,1…1 % мас.) существенных изменений состава и структурных параметров матричного материала не наблюдается. С ростом содержания оксидной примеси (до 5…10 % мас.) происходят изменения ИК спектров поглощения и кристаллооптических констант в зависимости от состава и валентности иона добавки. Методами інфрачервоної спектроскопії та кристалооптики досліджені особливості структурно-фазового перетворення кераміки на основі моноалюмінату гадолінію (GdAlO₃) під впливом внесених до них оксидних домішок (MgO, SiO₂, TiO₂, ZrO₂, Sc₂O₃, Y₂O₃ і Nb₂O₅). Встановлено, що при низьких концентраціях добавок (0,1…1 % мас.) суттєвих змін складу та структурних параметрів матричного матеріалу не відбувається. Зі зростанням вмісту оксидної добавки (до 5…10 % ваг.) відбуваються зміни інфрачервоних спектрів поглинення та кристалооптичних констант в залежності від складу та валентності іону домішки. Peculiarities of structure-phase transformation of ceramics based on gadolinium monoaluminate (GdAlO₃) under action of oxide additions (MgO, SiO₂, TiO₂, ZrO₂, Sc₂O₃, Y₂O₃ and Nb₂O₅) were studied by the methods of infrared spectroscopy and crystal optics. In the case of low addition concentrations (0.1…1 wt.%) there were not observed essential changes in the composition and structure parameters of a matrix material. As the oxide addition percentage increases (up to 5…10 wt.%), then the IR absorption spectra and crystal optic constant change depending on the composition and valency of an addition ion.