Дослідження будови етилового ефіру 5-(2-піридил)-1,2,4-триазол-α-ілоцтової кислоти та комплексу з нітратом цинку на його основі - Хоменко, Д.М.; Дорощук, Р.О.; Лампека, Р.Д. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Синтезовано новий лiганд етиловий ефiр 5-(2-пiридил)-1,2,4-триазол-α-iлоцтової кислоти (L) та комплекс з нiтратом цинку на його основi — Zn(L)2(NO3)2. Їх молекулярна будова встановлена методом РСА. ЯМР (¹H) спектроскопiчнi дослiдження показали, що в розчинi Zn(L)2(NO3)2 може iснувати у виглядi кiлькох конформацiй або у виглядi частинок з рiзним оточенням центрального атома. A new ligand 5-(2-pyridyl)-1,2,4-triazol-α-ylacetic acid ethyl ether (L) and a coordination compound with zinc nitrate (Zn(L)2(NO3)2) have been synthesized. Both compounds are characterized by single crystal X-ray diffraction. NMR studies have illustrated that Zn(L)2(NO3)2 exists in solution as a mixture of a few conformations or species with different environments of the central atom.