Сверхпродуктивные гиперморфные регуляторные мутации генов LIM-only у дрозофилы и млекопитающих: регуляция процессов развития и онкогенеза - Губенко, И.С.; Суббота, Р.П.; Малюта, С.С. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Активнiсть генiв часто залежить вiд взаємодiй окремих кофакторiв або функцiональних комплексiв генiв з факторами транскрипцiї. Мутацiя Beadex у дрозофiли спричиняє надекспресiю DLMO бiлкiв разом iз появою дуже характерних для цiєї мутацiї фенотипiв з вирiзками крила. У ссавцiв дерегуляцiя активностi LIM-гомеодоменiв в умовах надекспресiї LMO призводить до втрати контролю клiтинної пролiферацiї та диференцiювання. Обговорюється важлива роль LMO в процесах розвитку та онкогенезу. Gene regulation is, in part, determinated by interactions of distinct cofactors or functional gene complexes with transcription factors. The Beadex mutation in Drosophila causes both the Dlmo overexpression and the wing scalloping phenotype. In mammals, a deregulation of LIM-homeodomain activity by LMO overexpression leads to the failure in control over the cell proliferation and (or) cell differentiation. The important role of the LMO overexpression in development and oncogenesis is discussed.