Монастир Св. Володимира й археологічне дослідження Херсонесу: нові свідоцтва про охорону християнських старожитностей Криму (друга половина XIX ст.) - Каліновський, В.В. (Праці Центру пам’яткознавства, 2011)
У статті на основі нових документів з архівів України та Росії простежена участь братії Херсонеського монастиря Св. Володимира в археологічних розкопках городища та у заходах з охорони предметів давнини. Вперше подані відомості зі щорічних звітів ченців
до Одеського товариства історії та старожитностей про стан дослідження Херсонеського городища. Проаналізовані події, що передували відстороненню обителі від розкопок. Наведена тогочасна оцінка цих подій з місцевих періодичних видань. В статье на основе новых документов из архивов Украины и России прослежена участие
братии Херсонесского монастыря Св. Владимира в археологических раскопках городища и в
мероприятиях по охране предметов старины. Впервые представлены сведения из ежегодных
отчетов монахов в Одесское общество истории и древностей о состоянии исследования Херсонеського городища. Проанализированы события, предшествовавшие отстранению обители от
раскопок. Приведена оценка этих событий из местных периодических изданий того времени. On the basis of new documents from archives of Russia and Ukraine attended the fraternity
Chersonese traced the monastery of St. Volodymyr in archaeological excavations in the settlement
and measures to protect antiquities. At fi rst presented information from annual reports to the monks
of the Odessa Society of History and Antiquities settlement on the status of research. Analyzed events
preceding the removing the monastery from excavations. Discovered assessment of contemporary
events in local periodicals.