М.В. Закревський – автор першої енциклопедії пам’яток історії Києва - Погорілий, В.М. (Праці Центру пам’яткознавства, 2011)
У статті розповідається про складний життєвий і науковий шлях видатного українського історика й етнографа М.В. Закревського, що ы 1868 р. видав книгу «Описание Киева», яка представляє собою енциклопедію пам’яток історії Києва. М.В. Закревський був не тільки учнем Київської гімназії, в якій викладав «перший історик і археолог Києва» М.Ф. Берлінський, але і продовжувачем його наукового дослідження історії Києва. М.В. Закревський також займався збиранням українських пісень, дум, прислів’їв. В статье изложена жизненная и научная биография выдающегося украинского историка и этнографа Н.В. Закревского, который в 1868 г. издал книгу «Описание Киева», представлявшую энциклопедию памятников историю Киева. Н.В. Закревский был не только учеником Киевской гимназии, в которой преподавал «первый историк и археолог Киева» М.Ф. Берлинский, но и продолжателем его научного исследования истории Киева. Н.В. Закревский занимался также собиранием украинских песен, дум, пословиц. The article contains materials on lifelong and scientifi c biography of an outstanding Ukrainian historian and ethnographer N.V. Zakrevskiy who published his book «Description of Kyiv» in 1868. The book was an encyclopedia of Kyiv monuments of history. Not only N.V. Zakrevskiy was a student of the First Kyiv Gymnasium where «fi rst Kyiv historian and archaeologist» M.F. Berlinskiy lectured, but also Berlinskiy’s successor of his scientifi c research of Kyiv history. N.V. Zakrevskiy also worked on collecting Ukrainian songs, ballads, proverbs.