Стефан Андрійович Таранущенко – славетна постать пам’яткоохоронної справи на Слобожанщині (1920-ті – початок 1930-х років) - Чернікова, І.В. (Праці Центру пам’яткознавства, 2011)
Стаття присвячена діяльності видатного мистецтвознавця Стефана Андрійовича Таранушенка з вивчення й охорони культурної спадщини Слобожанщини в 1920-х – на початку 1930-х років. Приділяється особлива увага практичній роботі пам’яткознавця, факторам, які позитивно вплинули на можливість збереження пам’яток історії та культури у
складний період становлення радянської влади. Статья посвящена деятельности выдающегося искусствознавца Стефана Андреевича Таранушенко по изучению и охране культурного наследия Слобожанщины в 1920-х – начале 1930-х годов. Уделяется особое внимание практической работе памятниковеда,
факторам, которые позитивно повлияли на возможность сохранения памятников истории
и культуры в сложный период становления советской власти. This Article is devoted to the activity of brilliant fi ne art expert Stephan Taranushenko who
was studying and protecting cultural heritage of Slobodzanshchyna during 1920s – the beginning
of 1930s. The article puts an emphasis on his practical work of the memorial guardian, factors,
which had a positive infl uence for the possibility to preserve the historical and cultural monuments
during for diffi cult times of becoming of the Soviet government.