Правовий статус евакуйованих з України у східні райони СРСР музейних, бібліотечних і архівних цінностей під час Другої світової війни - Акуленко, В.І. (Праці Центру пам’яткознавства, 2011)
У статті розглядається питання втрати Україною культурних цінностей під час Другої світової війни від вандалізму нацистських загарбників, вжитих заходів виконавчою владою УРСР щодо їх евакуації у східні райони СРСР, а також правові проблеми їх реституції і повернення експонатів на батьківщину. В статье рассматриваются вопросы потери Украиной культурных ценностей во время Второй мировой войны от вандализма нацистских захватчиков, принятых мер исполнительной властью УССР относительно их эвакуации в восточные районы СССР, а также правовые проблемы их реституции и возвращения экспонатов на родину. In the article the questions of loss of cultural values Ukraine are examined in the World War II from vandalism of nazi invaders, accepted measures by executive power of UKRAINE in relation to their evacuation in the east districts of the USSR, and also legal problems of their restitution and returning of exhibits on a motherland.